Νίκος Λ. Πασχαλούδης


Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό
Βιβλία
e-Βιβλία
Δημοσιεύσεις
Επικοινωνία
 

     
  Βιβλία του Νίκου Λ. Πασχαλούδη

Κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες για περισσότερες πληροφορίες
 
 
 
 
 

 

   
     
     

 

 
 

Δημοτικά τραγούδια του Θεολόγου Ευβοίας.

 

Κατατέθηκαν στα Γενικά Αρχεία του Κράτους

Σερρών και Χαλκίδας, Σέρρες 2006.

 

 
 

  

Απόσπασμα από τον πρόλογο

   Το βιβλίο δημοσιεύθηκε με την κατάθεσή του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους των Σερρών και της Χαλκίδας το 2006 και συνοδεύεται από ένα CD με τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών του βιβλίου. 

   Η εργασία αυτή δεν αναφέρεται στην παράδοση της Βισαλτίας. Η διαπίστωση, όμως, κατά την καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών της Βισαλτίας, ότι καταγράφονταν ελάχιστα μοιρολόγια, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από το συγγενικό μου περιβάλλον, ότι στον Θεολόγο Ευβοίας υπήρχαν δεκάδες μοιρολόγια, οδήγησε στην απόφαση για την καταγραφή τους, ως συμπλήρωμα στην καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών της Βισαλτίας. 

   Ο αρχικός στόχος ήταν να καταγραφούν μόνο τα μοιρολόγια, η διάθεση όμως των ανθρώπων να καταγράψουν την παράδοσή τους, οδήγησε στην απόφαση να επεκταθεί η καταγραφή. Μέσα στο σύντομο διάστημα της παραμονής μας στο Θεολόγο δεν επιχειρήθηκε συνολική καταγραφή της μουσικής παράδοσης του χωριού, καταγράφηκαν όμως τα κάλαντα, που διαφέρουν από τα κοινά κάλαντα, και μερικά άλλα δημοτικά τραγούδια, που τραγούδησαν οι γυναίκες μαζί με τα μοιρολόγια τους.

 

    Σχόλιο:

 

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι καταγράφηκε τραγούδι με την ίδια μουσική και με τους ίδιους περίπου στίχους με το τραγούδι της Νιγρίτας «Ο Καπετάν Γιαγκλής», όπου όμως ο Γιώργος Γιαγκλής αναφέρεται ως Γιώργος Δαγκλής.

 

 

    Νέα Έκδοση 2016:

 

    Για την νέα έκδοση πατήστε εδώ.

 

 
     


  Η κατασκευή του ιστοτόπου είναι της ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ ΒΑΪΑΣ
e-mail:  paschaloudi@gmail.com