Νίκος Λ. Πασχαλούδης


Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό
Βιβλία
e-Βιβλία
Δημοσιεύσεις
Επικοινωνία
 

     
  Βιβλία του Νίκου Λ. Πασχαλούδη

Κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες για περισσότερες πληροφορίες
 
 
 
 
 

 

     
     
     

 

 
 

Δημοτικά τραγούδια του Θεολόγου Ευβοίας

 

 

Το βιβλίο αποτελεί έκδοση των Εκδόσεων Λεξίτυπον

 

Για την διάθεση των βιβλίων επικοινωνήστε στο

τηλ. 210-3832117 & 210-3845128

 e-mail: info@lexitipon.gr

www.lexitipon.gr
   

Αθήνα, 2016

 

 
 

  

Απόσπασμα από τον πρόλογο

   Το βιβλίο δημοσιεύθηκε με την κατάθεσή του στα Γενικά Αρχεία του Κράτους των Σερρών και της Χαλκίδας το 2006 και συνοδεύεται από ένα CD με τις ηχογραφήσεις των τραγουδιών του βιβλίου. 

   Η εργασία αυτή δεν αναφέρεται στην παράδοση της Βισαλτίας. Η διαπίστωση, όμως, κατά την καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών της Βισαλτίας, ότι καταγράφονταν ελάχιστα μοιρολόγια, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες από το συγγενικό μου περιβάλλον, ότι στον Θεολόγο Ευβοίας υπήρχαν δεκάδες μοιρολόγια, οδήγησε στην απόφαση για την καταγραφή τους, ως συμπλήρωμα στην καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών της Βισαλτίας. 

   Ο αρχικός στόχος ήταν να καταγραφούν μόνο τα μοιρολόγια, η διάθεση όμως των ανθρώπων να καταγράψουν την παράδοσή τους, οδήγησε στην απόφαση να επεκταθεί η καταγραφή. Μέσα στο σύντομο διάστημα της παραμονής μας στο Θεολόγο δεν επιχειρήθηκε συνολική καταγραφή της μουσικής παράδοσης του χωριού, καταγράφηκαν όμως τα κάλαντα, που διαφέρουν από τα κοινά κάλαντα, και μερικά άλλα δημοτικά τραγούδια, που τραγούδησαν οι γυναίκες μαζί με τα μοιρολόγια τους.

 

    Σχόλιο για τη νέα έκδοση:

 

    Η εργασία με τα «Δημοτικά τραγούδια του Θεολόγου Ευβοίας» δημοσιεύθηκε ως «χειρόγραφο», από το 2006 μέχρι το 2015, με την κατάθεσή της σε βιβλιοθήκες διάφορων φορέων, μεταξύ των οποίων ήταν και το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας (Κ.Ε.Ε.Λ.) της Ακαδημίας Αθηνών, το 2014.

    Το 2015 η Σύγκλητος της Ακαδημίας Αθηνών, αφού έλαβε υπόψη της σχετική πρόταση της Εφορευτικής Επιτροπής του Κ.Ε.Ε.Λ., απένειμε στον κ. Νίκο Πασχαλούδη Γ΄ Έπαινο για την Συλλογή του με τίτλο «Δημοτικά τραγούδια του Θεολόγου Ευβοίας». 

   

 
     


  Η κατασκευή του ιστοτόπου είναι της ΠΑΣΧΑΛΟΥΔΗ ΒΑΪΑΣ
e-mail:  paschaloudi@gmail.com