Νίκος Λ. Πασχαλούδης


Αρχική Σελίδα
Βιογραφικό
Βιβλία
e-Βιβλία
Δημοσιεύσεις
Επικοινωνία
 

     
  Βιβλία του Νίκου Λ. Πασχαλούδη

Κάνετε κλικ πάνω στις εικόνες για περισσότερες πληροφορίες
 
 
 
 
 

 

       
    (οπισθόφυλλο)
     

 

 
 

Οι Λαζαρίνες της Βισαλτίας

80 Λαζαριανά τραγούδια με 132 παραλλαγές

2η έντυπη  έκδοση

  

Έκδοση του Συλλόγου Τερπνιωτών Θεσσαλονίκης «Η ΤΕΡΠΝΗ»

Θεσσαλονίκη 2018


 
 

  

Σχόλια-αποσπάσματα:

 

  

Από τον πρόλογο του εκδότη Συλλόγου

     Σήμερα, δεκαέξι χρόνια μετά, με δεδομένη την εξάντληση της 1ης έκδο-σης του βιβλίου και διαπιστωμένη την εκτεταμένη ζήτηση του βιβλίου από πολλούς συμπατριώτες, και όχι μόνον, ο σύλλογός μας επιχειρεί την 2η έντυ-πη έκδοση του βιβλίου «Οι Λαζαρίνες της Βισαλτίας».

     Η καινούρια έκδοση προφέρει στους αναγνώστες μια πληρέστερη καταγραφή του εθίμου της Λαζαρίνας, γιατί περιλαμβάνει και τραγούδια που δεν είχαν καταγραφεί στην 1η έκδοση, αλλά και γιατί συσχετίζει το έθιμο του τόπου μας με το έθιμο της Λαζαρίνας στην άλλη Ελλάδα.

 

   

Σχόλιο του συγγραφέα για τη 2η έντυπη έκδοση

Όταν καταγραφόταν το έθιμο της Λαζαρίνας στη Βισαλτία πριν από το 2002, παρά τις επίμονες αναζητήσεις μας, δεν βρέθηκαν παλιές Λαζαρίνες στη Νιγρίτα, γι’ αυτό και από την 1η έκδοση του βιβλίου Οι Λαζαρίνες της Βισαλτίας απουσιάζουν τα λαζαριανά τραγούδια της Νιγρίτας. Όμως, μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, φίλοι συνεργάτες μάς έφεραν σε επαφή με τις παλιές Λαζαρίνες της Νιγρίτας, τη Σοφία Κουτούπα και τη Βασιλική Σαλονικιού. Το ίδιο έγινε και με το Καστανοχώρι. Μας έφεραν σε επαφή με τον Δήμο Μπουρμπούλα, που μας τραγούδησε τρία λαζαριανά του Καστανοχωρίου. Συμπληρώθηκε ακόμη η καταγραφή από γραπτές πηγές, οι οποίες αφορούν στα χωριά: Άγιος Δημήτριος, Θερμά, Ίβηρα, Μαυροθάλασσα, Νικόκλεια και Τράγιλος.

     Παρουσιάζεται έτσι πληρέστερη καταγραφή του εθίμου της Λαζαρίνας, αφού περιλαμβάνει και τραγούδια που δεν είχαν καταγραφεί στην 1η έκδοση, αλλά και γιατί συσχετίζει το έθιμο του τόπου μας με το έθιμο της Λαζαρίνας στην άλλη Ελλάδα.

 

 


 

Αναρτημένα Βίντεο από Παρουσίαση του Βιβλίου:

  

Στη Νιγρίτα  -  13 Απριλίου 2019:

 

 Εισαγωγή

 

 Οι Λαζαρίνες χορεύουν

 

 2ο μέρος  

 

 3ο μέρος

  

 4ο μέρος

  

 5ο μέρος

  

 Χορωδία

 

 Χορωδία – Απονομές

 

    

 

 

 

 
     


  Η κατασκευή του ιστοτόπου είναι ευγενική προσφορά της Σχολής Πληροφορικής eduCert
 http://www.educert.gr
e-mail: 
info@educert.gr